Shiatsu Therapie (Ryoho)

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk: -Shi-(vinger) en -atsu-(druk). Deze stimulerende drukpuntmethode (vooral met de handen) heeft vooral zijn uitwerking op het autonoom(zelfbesturend) zenuwstelsel en het ruggenmerg, de spieren gaan ontspannen en de fysiologische functies van het lichaam worden verbeterd. Het lichamelijk evenwicht wordt op natuurlijke wijze hersteld.

Anatomie

Het hele zenuwstelsel functioneert steeds als één organisch geheel, vooral de indeling op basis van de anatomie (leer van de lichaamsbouw) en functie, het werkt dus als een eenheid. Het is in Japan onderdeel van de reguliere geneeskunde zoals fysiotherapie in Nederland. Het is gebaseerd, op het principe dat de levensenergie van de mens door een eigen systeem van (energie)banen stroomt.

 

Opheffen van blokkades

Wordt een energiestroom geblokkeerd, dan kan dit lichamelijke klachten veroorzaken (disbalans). Shiatsu richt zich op het opheffen van deze blokkades. Shiatsu kan o.a. de volgende aandoeningen behandelen: (spannings) hoofdpijn/migraine, stressklachten, nek-, schouder- en rugklachten, menstruatieklachten.

Fibromyalgie

Shiatsu therapie kan ook positief werken op mensen met fibromyalgie.